rajkaТематика: Техника и технологии
Автори: Райка Асенова Чингова
ISBN: 978-954-680-913-1
ISSN:
Цена: 7,20лв.
Страници: 79
Описание:
Триенето при тъканите се определя като съпротивление, което тъканта среща при изменение на разположението си спрямо друго твърдо тяло, с което се допира. Триене при тъканите се наблюдава между текстилна повърхност по друга текстилна повърхност, на текстилна повърхност с метални части на шевните машини и на машините за кроене, с гладачни ютии, а също така и по тялото на човека, триене на облекло по мебели с тапицерия и без тапицерия и пр.

Субективното усещане за триене на тъкан между палеца и показалеца на човек се нарича опип. Това усещане е свързано основно с механичното взаимодействие между облеклото и човешкото тяло. Човешките пръсти са чувствителен инструмент за откриване на малки разлики при триенето на тъкани. Резултатите от "ръчни" тестове се изразяват със субективни термини като "лепкав", "мазен", "фин", "груб", "надраскан", "чист", "восъчен" и т.н. , в зависимост от чувство за допир.

Триенето се счита за качество на плата, което има голямо значение в областта на технологиите в шевното производство, в технологиите при тъкането на текстила, а така и при субективната оценка за него при носене на готово облекло и допир с тъкани повърхности (завивки, тапицерии и пр.). Що се отнася до областта на технологиите в шевното производство, триене се осъществява при накатаване на тъканите, рязане при кроене на много слоеве текстил и последяващото разделяне, триене се наблюдава при шиенето на облекло с метални части на шевните машини, при опаковане и складиране на готовите облекла и пр. Триенето на плат по същия плат, на плат по друг плат или на плат по твърди предмети има значителен ефект върху качествата му като износване, а също така и за комфорта на потребителя.

Субективното усещане на потребителя за триенето на тъканите е важно, но не е научен метод за количествена оценка на процеса. За текстилните технологии е важно да се оценят количествените параметри на триене на тъканите, както и факторите, които влияят. Известно е, че резултатите за силата на триенето при текстилни материали зависи от редица фактори при изпитването - нормалното натоварване, площта на контакт, скоростта на изпитване, както и естеството на текстилната повърхност и посоката на триене - основа-основа, основа-вътък и т. н..

В процесите на тъкане и ушиване на облекло текстилните повърхности са в контакт една с друга и с повърхността на други материали, в състояние на относителен покой или движение. Силата на статично триене и сила триене при плъзгане може значително да повлияе на хода на процеса. Например, когато се кроят и шият платове с ниски коефициенти на триене е необходимо да ползват шипове, клипове, хартия и др. заради неразместване на слоевете тъкан. За кроенето и шиенето на тъкани с по-високи коефициенти на триене не са необходими допълнителни приспособления за неразместване на слоевете.

Триенето при тъканите е важно за здравина им и се отразяват на качеството на текстилните продукти и удобството при използване. Облекла с нисък коефициент на триене са по-удобни и комфортни при употреба поради допира им с човешката кожа.

Най-често използваните текстилни материи са памучните. Използването на памучните тъкани непрекъснато нараства, въпреки увеличеното производство на изкуствените. Причината за това е в особеното им качество- регулира топлината на тялото, не предизвиква алергии, попива потта на тялото и т.н. Отделно от това памучните тъкани са здрави и с ниска еластичност, устойчиви на основи, висока устойчивост на органични разтворители, почти не се уврежда от насекоми и др. За производството на облекла от текстил се ползват тъкани със сплитка лито (за ризи, блузи, работно облекло, спално бельо, покривки и т.н.) и със сплитка кепър (за връхно облекло, тапицерии, а най-вече за удобните и модерни денимни облекла)...